Üdvözöljük a

15 éves a Plato Magyarországon | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
678910
11
12
13141516171819
20212223242526
2728293031  

15 éves a Plato Magyarországon

Szerző: Sütő Péter | 2017. szeptember 22.

Ünnepélyes keretek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában került sor a Magyarországon 15 éve működő Plato találkozóra, amelyre hazánkból és a határon túlról egyaránt érkeztek Plato tagok.  

Magyarország 2003-ban csatlakozott a programhoz

 

A Plato program a Kelet-Flandriai Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére, a Flamand Kormány támogatásával létrejött program, amely 1987-ben indult útjára Belgiumban. Jelenleg az EU-ban több mint 14 ezer vállalkozást foglal magában.

A programot 15 évvel ezelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara indította útjára Magyarországon, a KKV-kat támogató flamand minta alapján a Flamand kormány támogatásával, három megye részvételével (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg), ahol a fő koordinátori feladatokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara látta el, elősegítve ezzel a hazai kkv szektor gazdasági felemelkedését és kapcsolatépítési lehetőségét. Azóta számtalan vállalkozás csatlakozott ehhez az újszerű kezdeményezéshez és lett része egy nemzetközi hálózatnak.

 

„Keresztapa” program

 

A Plato  a kis- és középvállalkozásokra összpontosító „keresztapa” program, ahol a nagyvállalatok megbízott vezetői kötelezettséget vállalnak arra, hogy havi összejöveteleken szakmai tanácsadással, szakértői előadásokkal, tréningekkel, kontaktnapok és szemináriumok szervezésével segítik a tagvállalkozások üzleti tevékenységét.

A nagy cégek képviselőinek irányításával végzett munka segítségével a Plato biztosítja a csoportos tanulás, a tapasztalatcsere, a tanácsadás, a hálózati működés, az üzleti fejlődés és a határon túli kapcsolatépítés eredményességét, amely a jövőben is hozzásegíti a vállalkozásokat az előrelépésre, hazai és nemzetközi szinten.

 

Kapcsolatépítés a Plato-val

 

A találkozót Nagyné Varga Katalin a magyarországi Plato program hazai megvalósítója nyitotta meg, aki elmondta, hogy az elmúlt 15 év során közel 500 kis –és középvállalkozás, valamint 50 nagyvállalat kapcsolódott be a programba.

Pekó László a Szabolcs megyei iparkamara elnöke kihangsúlyozta, hogy a Plato program egy olyan lehetőséget biztosít tagjainak, amely a kapcsolatépítéseknek köszönhetően gazdaságilag még stabilabbá tehet egy-egy vállalkozást.

Az eseményt megtisztelte részvételével Zerline Van Acker is, a Kelet-Flandriai Kereskedelmi és Iparkamara projekt koordinátora, aki a Plato programban rejlő lehetőségeket, valamint annak nemzetközi vonatkozásait ismertette.

 

Kis- és közepes vállalkozások kamarai támogatása

  

Dunai Péter, az MKIK főtitkára a kamarák meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet a hazai KKV szektor támogatásában. Elmondta: jelenleg is nagy sikere van a szintén 15 éve működő Széchenyi Kártya Programnak, a nemrégiben elindított Modern Vállalkozások Programnak és nem utolsó sorban a Plato programnak. Kiemelte, hogy a KKV-szektornak ki kell használnia azokat az EU-s forrásokat, amelyek előremozdítják egy vállalkozás termelékenységét a gazdasági életben, ezzel együtt a jövőben további kkv-szektort segítő uniós finanszírozású programokra lehet számítani, amelyek többek között a saját dolgozói képzésekre összpontosítanak majd, a mellette működő tanácsadói hálózat irányításával.

 

A nap zárásaként a program tapasztalatairól és eddigi sikereiről számoltak be a rendezvényen megjelent megyei Plato tagok, valamint a Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron megyéből, Szlovákiából és Romániából érkező Platósok, amelyet üzletember találkozó követett.

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv