Üdvözöljük a

Az őszi pályaorientációs rendezvényekről | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
678910
11
12
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Az őszi pályaorientációs rendezvényekről

Szerző: Sütő Péter | 2017. december 15.

A Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában pályaorientációs szakterületen 2017 őszén főként az általános iskolások körében zajlottak le a pálya – és szakmaválasztás megkönnyítését célzó programok, Leginkább pályaorientációs rendezvények keretében jutottunk el a döntés előtt áll fiatalokhoz.

A kamarai pályaorientációs munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a gazdaság számára szükséges hiányszakmák és a megyei szakgimnáziumok és szakközépiskolákban zajló szakok népszerűsítésére. Ezeket a célokat a megyei Pályaválasztási Kiállításon, és iskolai pályaorientációs napokon igyekszünk megvalósítani, illetve az Európai Szakképzési Hét keretében tanműhelyekre épülő interaktív programokban, és különböző szakmákra épülő pályaorientációs rendezvényekkel, a megyei vállalkozásoknál zajló üzemlátogatásokkal vittük közelebb a hetedik – nyolcadikos diákokhoz.

 

Egy rendkívül jól szervezett általános iskolai pályaorientációs napon vehettünk részt Vásárosnaményban a kamarai pályaorientáció keretében közel 200 gyerek körében. Dolgoztunk a MSZC Bethlen Gábor Szakgimnázium és Szakközépiskolával az Európai Szakképzési Hét keretében. Ezen a három napos rendezvényen húsz Nyírbátor környékbeli kistelepülés általános iskolás diákjait szólítottuk meg, több, mint 200 diáknak mutattuk be az egyes szakmák rejtelmeit a tanműhelyekben.

 

A Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamaraszervezésében az idei 2017/2018-as tanévben először került megrendezésre Nyíregyházán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére országosan elindított TÁJOLÓ NAP nevű kamarai pályaorientációs rendezvény. A programot 27 fő diák és külső szakértők bevonásával sikerült megvalósítani. A hat különböző munkaállomáson szakértők dolgoztak, akik középiskolai tanárokból, és megyei cégek képviselőiből tevődtek össze. Az első Tájoló Nap, mintaprogramként került lebonyolításra az ősszel Szabolcs – Szatmár Bereg megyében, a Móricz Zsigmond Általános Iskola közreműködésével.

 

A diákok felkészítését a pályaorientációs munkatárs végezte osztályfőnöki óra keretében. Felkészítette őket a várható eseményre, megtanította őket csapatban és önállóan időre dolgozni, igyekezett ösztönözni a diákokat, hogy a közreműködésük a sikeres program alapja. Elkötelezett, figyelmes, fegyelmezett diákokkal sikerült a napot lebonyolítani. Ezúton is köszönjük nekik. Természetesen a program élményeinek feldolgozása, a kiértékelés, az osztály és az egyének nézőpontja alapján szintén osztályfőnöki órák keretében zajlik csoportos formában. Összességében egy rendkívül érdekes napon, programon vagyunk túl, a szakértő csapat összekovácsolódott, a diákok nagyon hasznosnak tartották a programot, a személyes élményeik mentén tágabb nézőpontból tekintenek a pályaválasztás, mint döntés elé.

 

Vannak közöttük, akik már az egyéni eredmények ismerete nélkül is reálisan látják a képességeiket, és tudják, hogy melyik terület az, amiben jól teljesítettek, ami érdekli őket, amit szívesen végeznének a jövőben. A diákok egyéni értékeléseinek átadása még előttünk álló feladat. Mivel első volt ez a program minden résztvevő életében nagyon odatették magukat a sikerért mind a megfigyelők, mind a diákok, és a programot segítő munkatársak is - ezt szervezőként nem lehetett, nem észrevenni. Ma is úgy nyilatkoznak a felkért szakértőink, hogy szívesen vállalnának hasonló feladatokat a jövőben is.

 

Az őszi programokkal sok diákhoz jutottunk el megyei szinten, akik még az iskolaválasztás előtt találkozhattak a kamarai pályaorientációs törekvésekkel, és a szakmaválasztást, mint lehetőséget megismerhették a pályaválasztási döntésük előtt.

 

 

 Maczkó Mónika

   pályaorientációs tanácsadó

                                                                                                          www.szabkam.hu

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv