Üdvözöljük a

Gazdasági Évnyitó 2018. | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
678910
11
12
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Gazdasági Évnyitó 2018.

Szerző: Sütő Péter | 2018. március 7.

Meg kell erősíteni a kamara hídszerepét a gazdaság és a kormány között.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 6-án tartotta Gazdasági Évnyitóját, amelyen Parragh László, az MKIK elnöke egyebek mellett kitért arra, hogy a gazdaság és a kormány között meg kell erősíteni a kamara hídszerepét. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György jegybankelnök is felszólalt.

Orbán Viktor kormányfő a gazdaságpolitikai fórumon a 2010 óta elért eredmények közé sorolta egyebek mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "hazaküldését", az IMF- és az EU-hitel visszafizetését, a 3,8 százalékra csökkent munkanélküliséget, a karnyújtásnyira lévő teljes foglalkoztatottságot, a hatodik éve 3 százalék alatt lévő hiányt, valamint az államadósság csökkenését. Hozzátette, a kormány megállapodott a magyar munkaadókkal és szakszervezetekkel, ennek köszönhetően a minimálbér 90 százalékkal emelkedett 2010-hez viszonyítva, a garantált bérminimumot pedig a duplájára emelték. Beszédében kitért a jövőben elérhető gazdasági növekedés mértékére, a családoknak járó adókedvezmény emelésére és a munkáltatói adóterhek csökkentésére is.

  

 

 

2020-ra deficit nélküli pénzforgalmi egyenleget tervez a kormány a költségvetésben, mindezek mellett 2018-2022 között az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést is el kell érni – fogalmazott Varga Mihály az MKIK rendezvényén. A legfontosabb célok egyike, hogy az államadósság szintje 2022-re 60 százalék alatt legyen a GDP-hez mérten – fejtette ki. Jelentős eredmények között említette, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 12 százalékhoz képest 3,8 százalékra csökkent, továbbá kihangsúlyozta: míg 2010-ben 3,7 millió foglalkoztatott volt az országban, mára ez a szám eléri a 4,4 milliót.

  

 

 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az évnyitón elmondta, felzárkózási fordulatra van szüksége hazánknak, ugyanis 2030-ra az ország fejlettségi szintjének el kell érni az európai uniós átlagot, 2050-re pedig az akkori osztrák fejlettségi szintet. Hazánk tizenkét sikeres fordulatot hajtott végre 2010 óta, többek között gazdaságpolitikai, munkaerőpiaci, monetáris politikai fordulatot. Utóbbinak köszönhetően jelentősen csökkent Magyarországon a kamatok mértéke és az állampapírok hozamszintje – emelte ki a jegybankelnök. Mint mondta, az elkövetkezendő években a tudásintenzív növekedési pálya fenntartása a cél, valamint a tőkeintenzív növekedés megvalósítása.

 

 

 

Parragh László, az MKIK elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő tíz évben az országban duplájára kellene emelkedni a bérek vásárlóerejének. Az elnök szerint a reálbérek duplázása a gazdaság és a kormány együttműködésében valósulhatna meg, ami a versenyképesség hatékonyságát javítaná. A többi között kiemelte a kamara hídszerepét, melynek megerősítése szükséges a kormány és a gazdaság között. A kormánnyal kötött megállapodás alapján a kamara az elmúlt években részt vett a gazdaságpolitika kialakításában – ismertette az elnök. A kamara elnöke előadásában bemutatta az MKIK szerepét és országos hálózatát, majd az elért eredmények tekintetében kitért a KATA és a KIVA bevezetésére, a cafeteria egyszerűsítésére. A gazdaságfehérítés területén kiemelte az online pénztárgépek bevezetését, az elektronikus számlázást és az útdíjat is. A tudásalapú gazdaság tekintetében elmondta, az MKIK a felsőoktatás átalakításában és a szakképzés újításában is közreműködik, valamint az ágazati készségtanácsok felállítását is megemlítette. A jövőbeni tervek között szerepel egyebek mellett a kamarai és a cégbírósági nyilvántartás összevonása, a felnőttképzés szervezése és felügyelete, a külgazdasági szerepvállalás erősítése.

 

 

Forrás: MKIK/ MTI

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv