Üdvözöljük a

Mesterleveleket vehettek át a kamarában | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
678910
11
12
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Mesterleveleket vehettek át a kamarában

Szerző: Sütő Péter | 2017. szeptember 14.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett mestervizsgákat követően ünnepélyes mesterlevél-átadóra került sor szeptember 14-én, csütörtökön. Az ünnepélyes átadó alkalmával 24 új mester tett fogadalmat: CNC gépkezelő, épület- és szerkezetlakatos, épületasztalos, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő, ipari gépész, valamint kereskedő szakmákban.

Huray Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagozat alelnöke köszöntötte azt a 24 szakembert, akik mesterlevelüket vehették át, miután még májusban sikeres részmestervizsgát tettek. Beszédében kiemelte, hogy nagy szükség van ma hazánkban a mesterekre, hiszen munkájukkal jelentős értéket teremtenek.

- Azon túlmenően, hogy a szakmát mesterfokon művelik, és erről már papírjuk is van, egy nagy felelősséget is magukra vállalnak azzal, hogy most már a jövő generációit taníthatják a szakma fortélyaira. Fontos, hogy tovább adják mesterségük tudását, örökítsék tovább a hagyományokat, amelyet ők is megkaptak valakitől - hangsúlyozta Huray Gábor. Magyarországon a mesterképzés hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza: mindig a mesterek végezték az iparos tanulók képzését, 1872-től pedig törvény biztosította stabilan a jelenlétüket. Nincs ez másképp ma sem.

 

A mesterképzés célja, hogy a jelölt a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő „mester” címet megszerezze, ezzel együtt a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhasson. Feladata, hogy a jelöltet a cím viselésével együtt járó szakmai követelményekre felkészítse, a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges alapvető pénzügyi - gazdasági információkkal, a tanulók gyakorlati képzéséhez, alkalmazottak foglalkoztatásához nélkülözhetetlen pedagógiai ismeretekkel felvértezze. Bizonyos szakmák esetében az önálló vállalkozás indításához feltétlenül szükséges az előírt szakmai gyakorlat mellett, a mestercím megléte is.

A 2011. évi CLXXXVII. számú szakképzési törvény értelmében 2016. szeptember 1-jétől a gyakorlati képzést folytató szervezetnél gyakorlati oktatóként – azokban a szakképesítésekben, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiírta a mestervizsga követelményeket - csak mestervizsgával rendelkezők képezhetik a tanulókat.

 

Az ünnepség az újdonsült mesterek eskütétele után pezsgős koccintással ért véget, így jelenleg több mint 400-ra emelkedett azon mesterek száma, akik az elmúlt 3 évben mesteri címet szereztek a kamara által. Idén novemberben várhatóan újabb 6 szakmában, közel 60 fő veheti át a mesterlevelét, hiszen a kereskedelmi kamara szervezésében pillanatnyilag is zajlanak a mesterképzések, amelyeket követően október hónapban mestervizsgázhatnak a jelöltek.

 

Mesterlevelet vehetett át:

 

Elek Tibor CNC gépkezelő
Stomp Béla  CNC gépkezelő
Szabó Miklós CNC gépkezelő
Molnár József épület- és szerkezetlakatos
Szűcs Zoltán épület- és szerkezetlakatos
Sztankovics József épület- és szerkezetlakatos
Závodszki Gyula épület- és szerkezetlakatos
Bakk Tibor épületasztalos
Csatlós Tamás épületasztalos
Mendler Tamás épületasztalos
Orbán Mihály épületasztalos
Szabó Károly épületasztalos
Szűcs István épületasztalos
Csóka Miklós gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő
Bálint Tamás gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő
Kojsza Zsolt gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő
Tar Attila gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő
Hajdu Szabolcs ipari gépész
Rácz András ipari gépész
Emődi Julianna kereskedő
Kovács Józsefné kereskedő
Lipcsei Zsolt kereskedő
Suhajdáné Szabó Krisztina kereskedő
Szanyi Zsuzsanna kereskedő

 

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv