Üdvözöljük a

Munkaügyek a kamarában | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
31

Munkaügyek a kamarában

Szerző: Sarkadi Zsolt | 2019. november 21.

Idén utolsó alkalommal találkoztak a kamara Építészeti Mester Szakmai Tagozatának tagjai.

A kamara épületében gyűltek össze a tagozat tagjai, hogy a munkaügy és munkavédelem területét érintő jogszabályokról, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Nyíregyházi Járási Hivatal, Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály, Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának munkatársai által végzett ellenőrzések során szerzett tapasztalatokról halljanak.

Először Dr. Szabó Erika osztályvezető kapott szót, aki az építőipart érintő munkaügyi tapasztalatokról és szabályokról számolt be a jelenlévőknek. Dr. Szabó Erika előadásában részletesen kitért a munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeire, valamint az ezzel kapcsolatos jogszabályok által meghatározott dokumentációs feladatokra. Előadásában külön kiemelte az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat és jó gyakorlatokat, hiszen az építőiparban működő vállalkozások esetében igen népszerű ez a foglalkoztatási forma. A prezentáció során szóba kerültek a rendkívüli foglalkoztatás, valamint a munkaviszony keretében történő alkalmazás szabályai és lehetőségei is. A tájékoztató bemutatta a hivatal által lefolytatott ellenőrzések eredményeit, a leggyakrabban előforduló hibákat, valamint ehhez kapcsolódóan arra is választ kaphattak a vállalkozók, hogy a hivatal által feltárt hiányosságok és problémák hogyan lettek volna megelőzhetőek, mit kellett volna másként tennie a foglalkoztatónak, hogy a bírságot elkerülje. Osztályvezető asszony előadásának végén jelezte, hogy a hivatal lehetőségeihez mérten igyekszik rugalmasan, de mindenkor a jogszabályok betartatása mellett lefolytatni az ellenőrzéseket.

Második előadóként Jenei Sándor munkavédelmi szakügyintéző ismertette a hivatal tapasztalatait a megyében lefolytatott munkavédelmi ellenőrzésekről. Felhívta a résztvevő vállalkozások figyelmét azokra a helyzetekre, melyek a leggyakrabban előfordulnak az építési területeken, és veszélyt jelentenek az ott dolgozókra, valamint az építési terület vonzáskörzetében taztózkodókra. Számos képpel, példával illusztrálva mutatta be azokat a speciális helyzeteket, melyek az építőipar jellegéből adódóan nap mint nap előfordulnak az építkezéseken. Jenei Sándor a rossz példák bemutatása mellett minden esetben elmondta, hogy mi lett volna a megelőzés és az adott esetben alkalmazható megfelelő munkavédelmi eljárás.

Az előadások után a tagozat tagjai több kérdést is feltettek az előadóknak, akik készséggel válaszoltak is azokra, ezzel is segítve az építőipari vállalkozásokat napi munkavégzésük során.

A tagozat továbbra is várja a tagozat munkája iránt érdeklődő mestereket, gyakorlati oktatókat, akiknek Sarkadi Zsolt tud felvilágosítást adni a sarkadi.zsolt@szabkam.hu e-mail címen vagy a 06 30 866-1771-es telefonszámon.

Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség