Üdvözöljük a

TOP 100: A megye gazdasági elitje 2017-ben | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789
10
1112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

TOP 100: A megye gazdasági elitje 2017-ben

Szerző: Sütő Péter | 2017. december 15.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezte szokásos év végi gazdasági eseményét, a megyében lévő top cégek vállalkozóinak és cégvezetői körében, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve a  Kelet-Magyarországgal együtt szervezett meg. Mint minden évben, így 2017-ben is gazdára talált a TOP 100 Gazdasági Díj, amelyet ezúttal a szakmai zsűri Dr. Nemes Attilának, a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárigazgatójának ítélte oda.

A gazdasági fórummal egybekötött rendezvényt Nyéki Zsolt a megyei napilap főszerkesztője nyitotta meg a Hotel Korona dísztermében, ahol jelen volt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Román István kormánymegbízott, dr. Kazsuk Attila a NAV megyei igazgatója, a megyei közgyűlés alelnöke Baracsi Endre, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere és a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Pekó László.

 

 

A megjelentek megismerhették a megye gazdasági viszonyait leképező friss számadatait, árbevételeit, nyereségeit, illetve a foglalkoztatottak számát is.

Román István kormánymegbízott a megyei kormányhivatal széleskörű munkájáról és azon belül a megye foglalkoztatási helyzetéről beszélt. Ebben kitért azokra a programokra, amelyek a hazai és uniós források közelebb hozzák egymáshoz a munkavállalókat és a munkaadókat. Ezen programok célja, hogy a megye foglalkoztatottsága minél jobbá válhasson, hiszen az elmúlt éveket figyelembe véve 2010 óta évről – évre nőtt a foglalkoztatottak száma, amellyel arányosan csökkent a munkanélküliek száma is. 

 

Baracsi Endre tolmácsolta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnökének jókívánságait, majd kitért a kormányrendeletben szabályozott TOP-os felhívásokra, amelyek a megyei területfejlesztési célok megvalósulását szolgálják. Szabolcs megyének egy Integrált Területi Programot kellett létrehoznia, melyben különböző stratégiák és területfejlesztési programok lettek rögzítve a kitűzött célok megvalósítása érdekében. Előadásában kitért a megyei Paktumokra és a megyei turisztikai fejlesztésekre is. Fő cél, hogy „2030-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye olyan hely legyen, ahol jó élni.” - mondta.

 

Nyíregyháza polgármestere a TOP-os forrásokról tájékoztatta a megjelenteket, melynek köszönhetően a megyeszékhely 30 milliárd forintból gazdálkodhat az elkövetkező időszakban. Kitért a városunkat érintő befejezett fejlesztésekre, így a Szegfű, Törzs, Semmelweis, Szalag, Lujza, Bottyán János utcai beruházásokra és a jövőbeni infrastruktúrafejlesztésekre, melyek között szerepel a nyugati elkerülő továbbépítése, egészen Nyírszőlősig. A Jósa András Oktatókórház területén hamarosan a város legújabb és egyik legmodernebb óvodája nyitja meg kapuit, valamint beszédében büszkén tette hozzá: Sóstón egyszerre két szálloda is épül,a Pangea Ökocentrum és a Hotel Sóstó Spa, aminek idegenforgalmi szempontból fontos szerepe van. Jelenleg a Szabadtéri Színpad rekonstrukciója és bővítése zajlik, de a Sóstói Múzeumfalu is további fejlesztések előtt áll, amelyre újabb források állnak rendelkezésre. Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, hogy a megyeszékhelyen működő cégek számára is fontos az, hogy Nyíregyháza egy élhető város legyen.

 

 

 

Dr. Kazsuk Attila, a NAV megyei igazgatója egy életszerű példán keresztül szemléltette a jelenlévőkkel, hogy mi inspirálhat ma egy olyan vállalkozót, akit már nem a pénz motivál. Ezek között szerepel „a siker, az üzleti hírnév és az, hogy hatással vagyunk a dolgok alakulására”. Így ma a Top 100 körbe tartozni egy komoly elismertséget és megbecsültséget jelent a vállalkozások számára.  2016-ban a megye társas vállalkozásai 1 777,9 milliárd forint nettó árbevételt értek el, amely 1 százalékkal kevesebb az előző évitől. A TOP 100 körbe tartozó vállalkozások 6,1 százalékos (57,4 milliárd forint) növekedést követően 998,6 milliárd forint nettó árbevételt értek el.

 

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter első körben arról beszélt, hogy a kormány kiemelt turisztikai övezetnek nyilvánította Tokaj és Felső-Szabolcs térségét, amely komoly előrelépést jelent ebben a szektorban. Az is nagy öröm számára, hogy a foglalkoztatottság növekedése a Kisvárdai Járásban volt a legnagyobb és elismerését fejezte ki, hogy a Mátészalkai Járás nettó árbevétele a második legnagyobb a megyei összehasonlításban. Szintén nagy büszkeséggel töltötte el, hogy 2017-ben megrendeztük a valaha volt legnagyobb magyarországi rendezvényt, a vizes világbajnokságot, amely világszerte nagy elismertséget váltott ki. A TOP 100 résztvevőinek Muhammad Ali idézetét ajánlotta útravalóul, akiknek szívből gratulált. „A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat.” dr. Seszták Miklós ezekkel a gondolatokkal kívánt minden jót az idei és 2018-as évre a megjelenteknek, amely idézetet egy bekeretezett formában átnyújtott a Szabolcs megyei kereskedelmi és iparkamara elnökének, Pekó Lászlónak.

 

Záróbeszédében Pekó László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke, egyetértését fejezte ki a gazdaság fejlesztési irányait illetően, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy napjaink égető kérdése a jól képzett szakmunkások megtartása a gazdaság által igényelt szakterületeken. Megyénkben, sőt az egész országban a képzett munkaerő elvándorlásának megakadályozása a legfontosabb kérdés. A szakképzés átalakítását üdvözölte, hiszen így lehetőség van olyan szemléletváltásra, melynek eredményeként a tisztességes munka okán kapott jövedelem kerül előtérbe. a segély iránti kérelmek helyett. A gazdaság kifehérítésének teljes célkitűzésével egyetértve megjegyezte, hogy még közelebb kell hozni a hivatalokat a vállalkozókhoz és gazdálkodóbaráttá kell azokat tenni, hogy valóban segítséget nyújtsanak kritikus helyzetekben és megoldandó kérdésekben.

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv