Üdvözöljük a

TOP 100: A megye gazdasági elitje 2019-ben | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2022 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27
282930   

TOP 100: A megye gazdasági elitje 2019-ben

Szerző: Sütő Péter | 2019. november 29.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye legnagyobb vállalkozóinak és cégvezetőinek részvételével került megrendezésre idén is a szokásos év végi gazdasági esemény, a Top 100, melyet a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve a  Kelet-Magyarországgal együtt szervezett meg. Mint minden évben, így 2019-ben is gazdára talált a TOP 100 Gazdasági Díj, amelyet a szakmai zsűri ezúttal Háda Györgynek, a Háda Kft. tulajdonosának ítélte oda. A használtruha-kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás 24 éves múltra tekint vissza, ma pedig már 83 üzlettel, 12 milliárd Ft-os éves forgalommal és közel évi 5 millió kg ruházati termék eladásával büszkélkedhet!

Nyéki Zsolt a megyei napilap főszerkesztője nyitotta meg a Hotel Korona dísztermében a gazdasági fórummal egybekötött rendezvényt, ahol jelen volt Dr. Nagy Ádám az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára, Román István megyei kormánymegbízott, a megyei közgyűlés alelnöke Szabó István, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, dr. Kazsuk Attila a NAV megyei igazgatója, dr. Nemes Attila a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője és a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Pekó László. A megjelentek megismerhették a megye gazdasági viszonyait leképező friss számadatait, árbevételeit, nyereségeit, illetve a foglalkoztatottak számát is.

 

Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára bemutatta az ország gazdasági eredményeit 2010-től kezdődően, illetve azokat az irányokat is prezentálta, amelyek előreviszik az ország gazdaságát, és amelyhez továbbra is szükség van a megyei vállalkozók partnerségére, áldozatos munkáira.

A makrogazdasági eredmények és makrogazdasági konszolidáció kapcsán azt láthatjuk, hogy a magyar gazdaság és költségvetési politika kiszámíthatóbbá vált, stabil gazdasági környezetet biztosítva magunknak, így a nemzetközi piacokon is megállja helyét Magyarország, amelyre büszkék lehetünk – mondta.

2010 óta a bruttó államadósság mértéke jelentősen alatta marad az EU tagállamainak átlagához képest, ezáltal csökkenő tendenciát láthatunk az elmúlt közel 10 évhez képest.

Az ITM helyettes államtitkára szerint a munkaerő piaci helyzeten is sikerült olyan érdemi változást eszközölni az elmúlt években, amely kapcsán elmondhatjuk, hogy jelenleg nem munkanélküliség van Magyarországon, hanem sokkal inkább szakképzett munkaerőhiányt tapasztalhatunk, akár ebben a régióban is. 2019-ben több mint 800 ezer emberrel dolgoznak többen Magyarországon 2010-hez képest, így a munkanélküliség arányát sikerült olyan szintre visszaszorítani - a kormányzati intézkedéseknek és a vállalkozások ezzel párhuzamos aktivitásának köszönhetően - hogy gyakorlatilag aki dolgozni szeretne, az talál érdemi munkát magának. Jelenleg egy olyan befektetés támogató gazdasági környezetben élünk, amely nagymértékben vonzza a külföldi befektetőket Magyarországra és ez a fejlődésüket garantálja mind a magyar, mind a külföldi vállalkozásoknak.

Végül a jövőbeni fejlődés záloga hét alappillérére hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár, ami a klímasemlegességre, a vízkészleteink tisztaságának megőrzésére, a digitalizációra, az út- és vasútfejlesztésre, az egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák létrehozására, a felnőtt- és szakképzési rendszer átalakítására, valamint a magyarok kreativitásának kiaknázására épül.

 

 

Román István kormánymegbízott a megyei kormányhivatal széleskörű munkájáról és azon belül a megye foglalkoztatási helyzetéről beszélt. Ebben kitért azokra a programokra, amelyek a hazai és uniós források közelebb hozzák egymáshoz a munkavállalókat és a munkaadókat. Ezen programok célja, hogy a megye foglalkoztatottsága minél jobbá válhasson, hiszen az elmúlt éveket figyelembe véve 2010 óta csökken a nyilvántartott álláskeresők száma, ahogy a közfoglalkoztatásból is egyre többen kerülnek át az elsődleges munkaerő-piacra. Száznegyvenkét kiemelt jelentőségű beruházásban működik közre a kormányhivatal, mint engedélyezési hatóság.

 

Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat, kormányzati szándékot közvetít és igyekszik azt a megye településeinek igényeivel összhangba hozni. Jövő évben zárul az a hétéves európai uniós fejlesztési ciklus, amelynek célja, részben elméleti és dokumentumszintű megalapozása volt az elvégzett munkáknak, feladatoknak.  

Mindemellett az elmúlt időszakban területfejlesztés, területrendezés terén is aktívan kivette részét az önkormányzat.

 

Dr. Kovács Ferenc polgármesterként 9 éve figyeli elsősorban Nyíregyháza, de a megye gazdasági helyzetét, így pedig már más szemmel tekint a város helyzetére. Elmondta, hogy Nyíregyházában sokkal több van, mint volt 2010-ig. Ebből lett a város szlogenje is „Nyíregyháza Többet ad” - ezt a lehetőséget kell valósággá váltani. Véleménye szerint három dimenzióban kell gondolkodni ahhoz, hogy fejlődhessen a város, amelybe beletartozik a politika, közigazgatás és a gazdaság.  

Az elmúlt években turisztikai attrakcióba kellett kezdeni, amelynek köszönhetően Nyíregyházán elindult a kulturális turizmus (Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Seuso kincsek kiállítás), de az új négycsillagos hotel átadásának köszönhetően a konferenciaturizmus is megélénkülhet a következő években. A Sóstógyógyfürdő is gyógyminősítést kapott időközben, valamint a Nyíregyházi Állatparkot is sikerült újabb fejlesztésekkel bővíteni. Dr. Kovács Ferenc polgármester végül kiemelte, hogy a megyeszékhelyen a szakképzett munkaerő felkutatásában is van még teendő.

 

Dr. Kazsuk Attila a friss TOP 100 listáról elmondta, hogy közel 3,2 milliárd forint nettó árbevétellel lehetett bekerülni, az élbolyhoz csatlakozáshoz pedig már 22 milliárd éves nettó árbevételre volt szükség 2018-ban. A TOP 100-asok jelentőségét mutatja, hogy a megyei vállalkozások összes exportjának a 87,5 százalékát ez az élcsapat adja. A megye Top 100 cégei a közel 68 ezer foglalkoztatottjából 25 ezernek biztosít munkát az átlagtól magasabb bérezéssel.

Földrajzi elhelyezkedésük alapján a Top 100-as vállalkozásoknak a százból több mint a fele, 52 vállalkozás Nyíregyházán és térségében tevékenykedik, emellett még két meghatározó gazdasági körzet emelhető ki Mátészalka és Nyírbátor térségéből, ahol 12 illetve 9 Top100 cég található, valamint Kisvárda és Nagykálló 6-6 vállalkozással van jelen a Top 100-as listában. 2018-ban a megye társas vállalkozásai együttesen 2067 milliárd forint nettó árbevételt realizáltak, amely közel 139 milliárd forinttal több a megelőző évitől. A nemzetgazdasági ágak közül az értékesítés 2018. évi nettó árbevételéből legtöbbet részesedik a feldolgozóipar, második a kereskedelem és harmadik helyre ugrott fel az építőipar.

 

A Michelin Hungária Kft. ügyvezetője dr. Nemes Attila a munkaerő megtartást tartja az egyik legnagyobb feladatnak, ami igazi kihívás egy olyan nagy cégnél, ahol több mint ezer embernek ad munkát jelenleg - így az egyik legfontosabb szempont a  – megtalálás, kiválasztás, integráció és a  megtartás kérdése egy-egy új munkaerő kapcsán. Az ügyvezető szerint a siker kulcsa a munkáltatók, a vezetők kezében van.  

 

Záróbeszédében Pekó László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke maximális elismerését fejezte ki a megye vállalkozóinak, akik a térség gazdasági motorját képezik. Kifejtette, hogy az elért számok mögött mi vagyunk emberek és ma már teljesen másról kell beszélni, mint ezelőtt 8 vagy 10 évvel, hiszen a munkahelyteremtés helyett, ma már minél több szakmunkásra, szakemberre lenne szükség és ezen a területen pedig minőségi változásra, amiben még nagyon sok tennivaló van. Megyénkben, sőt az egész országban a képzett munkaerő elvándorlásának megakadályozása az egyik legfontosabb kérdés. A bérkérdésre is kitért a kamara elnöke, aki szerint 2-3 százalékos bérfejlesztés is megterhelő lehet a munkáltatóknak, a 8-10 százalékos pedig majdhogynem kivitelezhetetlen egy csökkenő lakosságú és vásárlóerejű vidéki közegben.

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv