Üdvözöljük a

Gazdálkodó szervezetek kamarai regisztrációja | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Országos rendezvénynaptár

<< 2022 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
161718
19
202122
23242526272829
3031     

Gazdálkodó szervezetek kamarai regisztrációja

2012. január 2.

Tájékoztató

a

gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról

és a

kamarai hozzájárulás megfizetéséről

 

 

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.

A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz:

 

Ø     2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek

 

-       kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,

-    a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból),

-  a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

 

Ø   A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya.

 

Ø     Lényeges továbbá, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

 

A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

 

A bejelentés módja

 

A gazdálkodó szervezetek regisztrációjának leghatékonyabb módja az Internetes regisztráció.

Ennek főbb lépései:

1)     A program elindításához erre a szövegre kell kattintani 

2)     A kötelezően kitöltendő adatok beírása

3)     Az önkéntesen megadható adatok esetleges kitöltése

4)     Az utolsó oldalon a „A beküldendő regisztrációs lap letöltése” –re kattintva a kitöltött adatlap letöltése (PDF formátum)

5)     Nyomtatás a megjelenő PDF-ből a saját számítógépén

6)     Cégszerű aláírás

7)     A nyomtatvány beküldése postai úton vagy szkennelés után emailben az adatlapon megjelenő kamarának

8)     El kell utalnia az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást az adatlapon megjelenő számlaszámra

 

Az utalás közleményébe be kell írnia az adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

 

Kérjük, hogy valós adatokkal töltse ki azelérhetőségi adatok, illetve a kapcsolattartó E-mail címét, mert ezen értesítjük önt az eredményről, illetve a későbbi online adatmódosításhoz is ezek az adatok szükségesek.

 

Néhány jó tanács a program használatához:

 

A mezők egy részét a program formailag és tartalmilag ellenőrzi. Ha hibásnak találja, pirossal kiírja a hibát, és meg is jelöli a hibás adatot.

 

Az ablakok előtt levő kék „i” betű főlé húzva az egeret az adott adat kitöltésével kapcsolatos információkat tudhatjuk meg.

 

 

 

 

Amennyiben valamilyen okból nem sikerül az on-line regisztráció: 

 

A vállalkozások a kamarai honlapokról kinyomtatható adatlap kitöltésével és cégszerű aláírás után postai úton, a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamarához címezve, illetve személyesen, a székhely szerint illetékes kamarák ügyfélszolgálati irodáiban nyújthatják be regisztrációs kérelmüket.

Az adatlap kötelező és önkéntesen megadható adatokból áll, a nem kötelező jelleggel megadható adatok közlése a regisztrációs szám kiadását nem befolyásolja, de a közölt adatok valódiságáért az adatközlő felel.

Az adatlap kitöltését szintén a honlapokon elérhető kitöltési útmutató segíti. A területi kereskedelmi és iparkamarák ügyfélszolgálati irodái elérhetőségéről és nyitva tartásáról a kamarai honlapokon tájékozódhat.

 

A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített 12042809-00167914-00200002 sz. bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát.

A banki átutalás mellett lehetőség van az ügyfélszolgálatokon történő készpénz-befizetésre is, sajnos „sárga postai csekken” a hozzájárulásokat nem áll módunkban fogadni.

 

A kérelmező a nyilvántartásba vételről e-mail cím birtokában a területi kereskedelmi és iparkamarától elektronikus értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette. A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható.

 

A vállalkozások kamarai nyilvántartása legkésőbb 2012. június 1-től nyilvános, az az interneten, az MKIK (www.mkik.hu ) és a területi kereskedelmi és iparkamarák honlapjáról szabadon elérhető.

 

Amennyiben további kérdése van, hívjon a 42/311-544-es telefonszámon, vagy írjon (info@szabkam.hu)  nekünk!

 

Köszönjük, hogy regisztrációjával hozzájárul ahhoz, hogy olyan kamarai nyilvántartás jöhessen létre, amely szándékaink szerint javítja az üzleti forgalom biztonságát, a vállalkozások és a kormányzat számára egyaránt hasznosítható információkkal tud szolgálni.

 

Kamaránk elérhetősége:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara,

4400- Nyíregyháza, Széchenyi u. 2.

 e-mail: info@szabkam.hu

honlap:www.szabkam.hu

telefon: 42-311-544

fax: 42-311-750

 

ÜGYFÉLFOGADÁSI

REND

 

HÉTFŐ-CSÜTÖRTÖK:  

de.: 800 - 1100  

du.: 1230 - 1530   

PÉNTEK:  

de.: 800 - 1100 

 

 

InnoPortfólió
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv