Üdvözöljük a

A kamara továbbra is segíti a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

A kamara továbbra is segíti a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara továbbra is nagy hangsúlyt fektet a szakmaválasztás előtt álló általános iskolai tanulók tájékoztatására. Ennek apropóján 2018 első negyedévében is számos település általános iskolájában tartottak tájékoztatókat a kamara pályaorientációs tanácsadói.

A kamara pályaorientációért felelős munkatársai az év első negyedében tekintélyes számú 6-7-8. osztályos tanuló bevonásával tartottak osztályfőnöki órákat a megye számos településén. Elsősorban a megyeszékhelytől távolabb eső vidéki általános iskolák információval történő ellátására fókuszáltak, így Géberjén, Fábiánháza, Porcsalma, Hodász, Kemecse, Vásárosnamény, Ófehértó, Vaja és Nyíregyháza iskoláiba látogattak el. A pályaorientációs foglalkozások során a diákok megismerkedhettek a képzési rendszerrel, bőséges információt kaphattak a továbbtanulási-, szakma- és iskolaválasztási lehetőségekről, hiányszakmákról, ösztöndíjakról.

Januárban a tiszaújvárosi elektronikai cikkeket gyártó JABIL Circuit Hungary Kft-hez és a Marso Kft. gumi- és autószervizébe szerveztünk üzemlátogatásokat. A látogatások alkalmával betekintést nyerhettek a tanulók a munka és a szakmák világába, a gyártási folyamatokba, a cégek egyéb tevékenységébe és a munkaszervezet felépítésébe is.

A kamara szervezésében 40 tanuló látogatott el a XVI. Szabolcs Kupa nemzetközi fodrász, kozmetikus, műkörömépítő- és díszítő verseny helyszínére, ahol Lukovics György, a fodrász mester szakmai tagozat elnöke köszöntötte a pályaválasztás előtt álló diákokat. A gyerekek az alkotói munka, illetve a mesteri alkotások és a látványos színpadi programok mellett részesei lehettek a szakmai workshop-nak is.

A kamara munkatársai több pályaorientációs rendezvény előadójaként tájékoztathatták a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és pedagógusaikat a kamarai pályaorientációs tevékenységről, továbbtanulási és ösztöndíjas lehetőségekről. Így Kemecsén és Demecserben a „Pályaorientációs tevékenység Kisvárdán és vonzáskörzetében” elnevezésű projekt konferenciáján, illetve Nyíregyházán, a Diákparlament megyeházán megtartott éves rendezvényén is beszámoltak tevékenységükről.

Március hónap végén vette kezdetét az a minden évben elindított pályaválasztási kérdőíves felmérés, amely a hetedik osztályos tanulókat célozza meg, vizsgálja érdeklődési körüket, az általános iskola utáni továbbtanulási terveiket, valamint számos a munka világát érintő kérdést is tartalmaz. A kérdőíves felmérésbe idén közel 600 megyei 7. osztályos tanuló kerül bevonásra.

 

Pályaorientációval kapcsolatos kérdéseikkel bizalommal forduljanak kollégáinkhoz, Maczkó Mónika (maczko.monika@szabkam.hu; 06 30 697-1024) és Szennai-Nagy Annamária (nagy.annamaria@szabkam.hu; 06 30 182-5641) pályáorientációs tanácsadókhoz