Üdvözöljük a

Sikeres kamarai szakképzési konferenciának adott otthont a Pangea Hotel | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Sikeres kamarai szakképzési konferenciának adott otthont a Pangea Hotel

Szerző: Sarkadi Zsolt | 2018. november 13.

2018. november 12-én Sóstón, a nemrég megnyílt Pangea Hotel adott otthont a kamara szakképzési konferenciájának, mely az oktatási szintek és a generációk szakképzéssel való kapcsolatára fókuszált.

A résztvevőket Nagyné Varga Katalin, a kamara főtitkára köszöntötte, aki köszöntőjében röviden ismertette a kamara szakképzési feladatait, valamint külön kiemelte a pályaorientáció fontosságát. Elmondta, hogy a kamara pályaorientációs tevékenysége során együttműködik a szakképző intézményekkel és a gazdálkodó szervezetekkel is, hiszen csak közösen érhető el a cél, hogy minél többen tanuljanak a szakképzésben Magyarországon.

Első előadóként Dr. Nemes Attilát, a Michelin Hungária Kft. gyárigazgatóját hallgathatták meg jelenlévők, aki előadásában a különböző generációkkal kapcsolatos munkaáltatói tapasztalatokról beszélt. Prezentációjában bemutatta a vállalkozásoknál egyszerre jelenlévő generációk munkáltatókkal, munkahelyekkel összefüggő elvárásait, illetve az azok közötti eltéréseket, melyek - mint kiderült – nem is olyan jelentős mértékben térnek el egymástól, mint az jelenleg sokszor hallható. Előadása végén Dr. Nemes Attila kihangsúlyozta, hogy a cégeknek milyen feladatokkal kell megküzdeniük a munkahelyeken együtt dolgozó generációkkal kapcsolatban.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a gazdaság és a szakképzés kapcsolatáról tartott előadásában részletesen bemutatta a kamara szakképzési tevékenységét, kitért a szakképzésben az elmúlt nyolc évben bekövetkező pozitív változásokra, valamint a digitalizáció oktatásra és foglalkoztatásra gyakorlat hatásairól is beszélt. Prezentációja zárásaként a közelmúltban Budapesten megszervezett szakmák Európa bajnokságáról, a EuroSkills versenyről is tájékoztatást adott, melynek egyértelmű üzenete volt, hogy igenis érdemes szakmákat tanulni Magyarországon is, a szakképzésben is lehet sikereket elérni.

A kávészünet után Dr. Szigeti Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem tanára folytatta az előadások sorát. Előadásában az egyetemi mérnökképzés duális képzési tapasztalatairól, a duális képzés beindításának körülményeiről, valamint az egyetemre érkező hallgatók kompetenciáiról, képességeiről is szót ejtett. Bemutatta az egyetem és a vállalkozások közötti kapcsolatokat, valamint részletesen ismertette a duális képzésben résztvevő hallgatók véleményét is.

Utolsó előadóként Illés Zoltánt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetőjét hallgathatták meg a vendégek. Prezentációjában az általános iskolák és a szakképzés kapcsolatáról beszélt, és szintén kiemelte a pályaorientáció fontosságát. Mint elmondta nem lehet elég korán elkezdeni motiválni a gyerekeket a szakmatanulásra és ebben kiváló partnerük a kamara. Illés Zoltán kiemelte a szülők meggyőzése, pályaorientációba való bevonása is elengedhetetlen, hiszen jelenleg rengeteg negatív sztereotípia él a szülők körében a szakképzésről.

Az előadások után szakmai konzultációra is lehetősége nyílt a résztvevőknek az előadókkal és egymással is.