Üdvözöljük a

Szakmaszerkezeti javaslatokat fogadott el a megyei fejlesztési és képzési bizottság | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
Modern Vállalkozások Programja

Szakmaszerkezeti javaslatokat fogadott el a megyei fejlesztési és képzési bizottság

Szerző: Sarkadi Zsolt | 2018. március 28.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság március 20-i ülésén szavazta meg a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmszerkezeti javaslatokat.

Az MFKB a jogszabályi előírásoknak megfelelően márciusi ülésén tárgyalta a megyei szakmaszerkezeti javaslatokat, melyek az iskolarendszerű szakképzés tekintetében a szakképesítésekre és ágazatokra, míg az iskolarendszeren kívüli szakképzés esetében csak a szakképesítésekre terjednek ki. A szakképesítésekre és ágazatokra vonatkozó arány-irány javaslatok mellett a hiány-szakképesítésekkel kapcsolatos javaslatát is elfogadta a bizottság, mely az előző évhez hasonlóan idén is huszonöt szakképesítést tartalmaz.

A javaslatok kialakításakor a bizottság elsősorban munkaerő-piaci adatokat használt fel annak érdekében, hogy a javaslatok minél megalapozottabb legyenek. A képzési irányok és a beiskolázási arányok meghatározásánál alapvető szempont, hogy azok munkaerő-piaci igényeken alapuljanak, hiszen a szakképzésből kiekrülő pályakezdők számára fontos, hogy minél könnyebben és gyorsabban elhelyezkedhessenek.

A javaslatok megtétele után a végleges szakmaszerkezeti döntések kormányhatározatban jelennek meg , várhatóan az év második felében.